Biznes za granicą

Ważny wyrok otwiera furtkę do łatwiejszego przeniesienia firmy za granicę

Choć prawo unijne przyznaje możliwość przeniesienia spółki z kraju A do B to jednak polski Kodeks spółek handlowych do dziś nie zawiera odpowiednich przepisów, wręcz według przepisów KSH uchwała wspólników o przeniesieniu siedziby spółki za granicę powoduje jej rozwiązanie po przeprowadzeniu postępowania likwidacyjnego. Oznacza to, że uchwała taka automatycznie rozpoczyna postępowanie likwidacyjne spółki, a tym samym uniemożliwione jest w praktyce kontynuowanie osobowości prawnej w państwie przyjmującym. Tym samym w prawie polskim powstała luka wymagająca uzupełnienia. Pod koniec zeszłego roku Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok (25.10.2017 r., C-106/16) w trybie pytania prejudycjalnego, stanowiący że przepisy krajowe, uzależniające transgraniczne przeniesienie siedziby spółki od przeprowadzenia jej likwidacji są sprzeczne z prawem unijnym.
Wszystko zaczęło się od tego, że zgromadzenie wspólników polskiej spółki Polbud – Wykonawstwo sp. z o.o. (dalej Spółka) powzięło uchwałę o przeniesieniu statutowej siedziby do Luksemburga. Po czym sąd rejestrowy dokonał wpis o otwarciu likwidacji i wyznaczeniu likwidatora Spółki. Założeniem Spółki było przeniesienie swojego bytu prawnego do Luksemburga bez utraty osobowości prawnej, w tym wszystkich praw i obowiązków. W momencie, gdy Spółka złożyła do KRSu wniosek o wykreślenie z polskiego rejestru, sąd wezwał ją do załączenia dokumentów likwidacyjnych. Spółka nie była w stanie tego wykonać, ponieważ nie uległa rozwiązaniu, a funkcjonuje nadal jako podmiot prawa luksemburskiego. Z powodu nieuzupełnienia braków, o które Spółkę wezwał sąd rejestrowy, wniosek został oddalony. Podobna sytuacja miała miejsce przy apelacji, która została oddalona. Dopiero podczas postępowania przeprowadzanego w ramach skargi kasacyjnej Sąd Najwyższy zwrócił się z pytaniami prejudycjalnymi do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej o interpretację odpowiednich przepisów Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej dotyczących swobody przedsiębiorczości.
Z wyroku Trybunału Sprawiedliwość, który zapadł w rzeczonej sprawie warto wyróżnić trzy kwestie:

1. nie jest konieczne aby przeniesienie statutowej siedziby Spółki było związane z przemieszczeniem rzeczywistej siedziby,
  2. przepisy krajowe uzależniające transgraniczne przeniesienie siedziby od przeprowadzenia likwidacji Spółki są sprzeczne z zasadą swobody przedsiębiorczości,
  3. przeniesienie transgraniczne siedziby Spółki nie powoduje utraty osobowości prawnej. Tym samym, według prawa europejskiego dopuszczalne jest swobodne przenoszenie siedziby spółek kapitałowych w granicach Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Niestety wyrok Trybunału Sprawiedliwości nie zmieni polskiego Kodeksu spółek handlowych nie rozwiąże problemu powstałej luki, dotyczącej braku uregulowania procedury transgranicznego przekształcenia spółki. W rezultacie cały czas pozostaje procedura transgranicznego połączenia spółek, co w konsekwencji sprowadza się do założenie przez wspólników polskiej spółki nowego podmiotu według odpowiedniej jurysdykcji zagranicznej i wniesienie do nowej spółki aportem majątku polskiej spółki, która następnie ulegnie likwidacji, rozwiązaniu i wykreśleniu z Krajowego Rejestru Sądowego.
Co prawda, według Sądu Najwyższego sąd rejestrowy w takiej sytuacji nie powinien stosować pełnej procedury likwidacyjnej, a zobowiązany jest dokonać wykładni odpowiednich przepisów zgodnie z przepisami europejskimi. Tym samym nie da się określić co w danej sprawie zdecyduje sąd rejestrowy i jakich dokumentów będzie wymagał. Zadanie uzupełnienia opisywanej luki w Kodeksie spółek handlowych ciąży na ustawodawcy, który powinien dostosować polskie prawo do standardów unijnych.
autor: Agata Burek

1. Thank you for each of your hard work on this web page. My aunt really likes going through investigations and it’s really obvious why. Most of us learn all of the lively method you offer practical suggestions through this web site and even increase participation from some other people on the issue so our favorite girl is in fact learning a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You are always doing a really great job.

2. I am commenting to let you know of the fantastic encounter my cousin’s daughter experienced reading your site. She even learned many issues, not to mention what it’s like to have a wonderful giving mindset to have many people just grasp chosen grueling subject areas. You really exceeded our expectations. Many thanks for distributing the informative, healthy, educational and as well as easy thoughts on the topic to Jane.

3. I precisely had to appreciate you all over again. I am not sure the things that I might have followed in the absence of the entire information documented by you directly on such industry. It had become a real distressing crisis in my circumstances, however , encountering the skilled form you managed that made me to jump over fulfillment. I’m just happier for this guidance and even hope you find out what a great job you are doing instructing other individuals through your blog post. I am sure you have never encountered all of us.

4. Thanks for your own work on this website. My mother take interest in setting aside time for research and it is simple to grasp why. My spouse and i notice all relating to the powerful way you provide very helpful tips via your website and in addition recommend response from visitors on this subject matter while our own simple princess is undoubtedly studying so much. Take pleasure in the rest of the year. You have been performing a tremendous job.

5. I am also commenting to let you know of the helpful encounter my friend’s daughter found reading through your web page. She figured out numerous issues, not to mention what it’s like to have an amazing giving mood to have most people really easily know selected impossible subject areas. You really exceeded our own expectations. Many thanks for imparting the invaluable, safe, explanatory and even easy thoughts on the topic to Janet.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Biznes za granicą