Biznes w PolscePolskie prawo spółek

Domniemanie winy firmy. Co oznacza konfiskata prewencyjna ?

te słowa wypowiedziane przez wielkiego miłośnika cygar i szampana Winstona Churchilla idealnie oddają działania rządzących w dobie pandemii COVID-19. Mało kto się chyba spodziewał, że zmiany zajdą tak daleko.

Koń trojański

Polskie firmy niecierpliwe czekały na tarczę antykryzysową zapowiadaną jako wsparcie w dobie recesji. Tymczasem skrajnie skomplikowane przepisy tzw. tarczy stały się niejako koniem trojańskim do przemycenia w nich rozwiązań będących realizacją interesów partii rządzącej. Jednym z nich jest przepis pozwalający naczelnikowi urzędu skarbowego zająć majątek firmy jedynie na postawie podejrzenia o udział w karuzeli VAT już na etapie postępowania przygotowawczego. W idei przepis miał pomóc w zajęciu nielegalnego spirytusu, jednak obejmuje on wszystkie gałęzie gospodarki.

Nie ma mowy o niespodziance. To kolejny forsowany w ostatnich latach przepis wpisujący się w trend pozwalający na zajęcie majątku firm w dużej części poza kontrolą sądu. Przepisy o konfiskacie majątku zostały mocno rozbudowane w 2017 roku. Wtedy pojawiło się pojęcie tzw. konfiskaty rozszerzonej. Mimo kontrowersji pomysł się przyjął, a zajęcia majątku w 2019 roku wzrosły o 600% wobec roku poprzedniego. Do tego dochodzi algorytm STIR, pozwalający blokować rachunki firmowe w oparciu o analizę przepływów pieniężnych.

Domniemanie winy

Na tym jednak nie koniec. W dobie kryzysu Ministerstwo Sprawiedliwości zamierza pójść krok dalej i wprowadzić tzw. konfiskatę prewencyjną. Umożliwił to niedawny wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, który uznał w kwietniu taki mechanizm za legalny.

Polegać ma na tym, że organy ścigania już nie będą musiały wykazywać faktu przeniesienia majątku, czy też tego, że ten majątek służył do popełniania przestępstw lub był nabyty w sposób nielegalny. Ustawodawca chce bowiem przerzucić na firmę ciężar udowodnienia, że jego majątek pochodzi z legalnych źródeł. Jest to zatem w pewnym sensie domniemanie winy. Projekt ten został oprotestowany 8 maja 2020 przez Radę Przedsiębiorczości, skupiającą organizacje pracodawców. Jak podaje portal money.pl “konfiskata prewencyjna obejmuje także własność osób, wobec których nie toczy się żadne postępowanie karne, ale które nie są w stanie wykazać legalnego pochodzenia majątku. Więc nie tylko podejrzani o przestępstwa, ale także osoby, które np. utrzymywały kontakt ze sprawcą przestępstwa, mogą być narażone na utratę dorobku.” Obecnie rozwiązanie jest w fazie prac resortowych.

Takie rozwiązanie to przekroczenie prawnego Rubikonu. Ochrona majątku prywatnego i oddzielanie go od majątku firmy to żelazna zasada, którą zawsze wpajam moim klientom. Dlaczego? Nawet w warunkach stabilnie działającego państwa prawa powinno się odseparować od ryzyka w biznesie. Oddzielenie podmiotu wykonującego działalność operacyjną od tego trzymającego nasz majątek pozwala ograniczyć ryzyko naszych błędów czy złych decyzji. To model standardowo stosowany w gospodarkach rynkowych starszych od naszej.

Obecnie zasada ta jest jeszcze bardziej aktualna. Konfiskata prewencyjna może być niebezpiecznym narzędziem w rękach niestabilnej władzy państwowej u progu kryzysu ekonomicznego. Tak jak pisałem na blogu we wpisie dotyczącym sporu o sądownictwo: prawo własności jest iluzoryczne, jeśli nie ma sprawnych i niezależnych sądów gwarantujących jego ochronę. Po kontrowersjach dotyczących zamknięcia firm bez stanu klęski żywiołowej oraz kryzysu prawnego związanego z trybem przeprowadzenia wyborów prezydenckich, dotychczasowa stabilność i pewność państwa prawa obumiera na naszych oczach. Co z tego, że konfiskata może rażąco naruszać art. 46 Konstytucji, skoro mało kto się nią przejmuje? Co więcej, wprowadzone mechanizmy dotyczące konfiskaty często pozostają poza kontrolą sądową.

Ochrona majątku jak polisa na życie

Jak można zabezpieczyć majątek przed konfiskatą ? Pracując z klientami zazwyczaj wyróżniam 3 poziomy ochrony. Pierwszy to przejście (przekształcenie lub nowa spółka) w ramach prawa polskiego z typowej działalności gospodarczej na spółkę (najczęściej z o.o. lub sp.k.). To samo w sobie znacznie ogranicza ryzyko odpowiadania majątek za długi firmowe. Majątek osobisty może pozostać wtedy naszą własnością lub zostać wniesiony np. do fundacji. Zaletą tego rozwiązania jest jego prostota oraz cena, wadą pełna transparentność oraz pozostanie z majątkiem na gruncie polskiego prawa z mechanizmami opisanymi powyżej.

Drugi poziom to jakikolwiek podmiot zagraniczny na prawie innego kraju, będący poza zasięgiem kontrowersyjnych przepisów o konfiskacie. Trzeci najdroższy poziom to anonimowa struktura zagraniczna oparta o Trust (opisany tutaj), niepowiązana z nami dla osób trzecich. Już wiecie jak Dominika Kulczuk mogła kupić pałac w Londynie, skoro w Polsce komornik nie mógł ściągnąć od niej 8 tyś złotych (więcej tutaj https://bit.ly/2SVp2md)

Masz pytania dotyczące ochrony majątku? Napisz do mnie maciej(at)oniszczuk.com

1. Im grateful for the article. Really thank you! Much obliged. Consuela Chrisse Terryn

2. I googled your name and the first three entries that came up were about Eleana Johnson. Libbi Vlad Trinatte

3. Hi mates, its wonderful post about cultureand fully defined, keep it up all the time. Shawn Brig Gard

4. Hello, this weekend is pleasant designed for me, since this point in time i
    am reading this impressive educational article here at my house.

5. Proin dapibus rutrum diam vitae commodo. In in velit quis lectus viverra aliquet sit amet ut ante. Etiam porttitor sem nec neque facilisis nec adipiscing felis porttitor. Sibylla Ambros Fullerton

6. Great delivery. Solid arguments. Keep up the amazing work. Cortney Diarmid Maya

7. Everyone loves it when folks come together and share opinions.
    Great site, keep it up!

8. It’s an awesome article in favor of all the web users; they will take advantage from it I am sure.

9. I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really nice piece of writing on building up new website.| Francine Nikola Tiff

10. Normally I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this
    write-up very compelled me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me.
    Thanks, quite nice post.

11. Hi there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
    There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.

Please let me know. Many thanks

12. This is my first time pay a visit at here and i am actually
    pleassant to read everthing at single place.

13. You have made some decent points there. I checked on the net to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website. Rivi Dex Colette

14. reverse phone lookup brazil reverse phone lookup 411 reverse phone lookup verizon reverse phone lookup app iphonereverse phone lookup api Beverie Hill Rivard

15. Everything is very open with a clear description of the challenges. It was really informative. Your site is useful. Thanks for sharing! Hyacinthie Beauregard Lisandra

16. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content! Gilligan Jedidiah Decato

17. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate
    a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
    Thanks a lot!

18. Right here is the right blog for anyone who hopes to understand this topic. You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for ages. Wallis Eugenius Betz

19. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a search, whoa did one particular understand about Mid East has got additional problerms at the same time Roda Wallas Angelis

20. although web-sites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are basically really worth a go by, so have a look Alikee Clevey Yemane

21. Greetings! Very useful advice in this particular post! It is the little changes that will make the most important changes. Thanks a lot for sharing! Elwira Reider Lilyan

22. Thanks for the comments and we really appreciate it. Shauna Byrle Clemmie

23. very nice put up, i definitely love this web site, carry on it Bibby Jedidiah Eolande

24. Religious Literature Of Medieval Period Bury My Heart At Wounded Knee Guided Notes Annalee Mateo Schafer

25. Good article. I absolutely love this site. Stick with it! Gertrude Sidney Aldric

26. Thank you for the sensible critique. Me and my cousin were just preparing to do some research on this. We grabbed a book from our local library but I think I learned better from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.. Rheba Chickie Jolanta

27. There is clearly a bundle to identify about this. I believe you made certain nice points in features also. Elladine Car Modestia

28. Now I am ready to do my breakfast, after having my breakfast coming over again to read additional news.| Charyl Maurice Geiss

29. Awesome post. I am a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time. Merilyn Elwood Neo

30. After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thank you! Lanny Burke Griff

31. I really like it when people get together and share views. Great site, keep it up! Nancey Zelig Codi

32. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks Gabbi Darwin Lamphere

33. I in addition to my friends happened to be going through the best pointers from your web blog while before long got a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those techniques. The young men were for this reason thrilled to read through all of them and have seriously been loving them. I appreciate you for actually being so kind and then for opting for varieties of really good subject areas millions of individuals are really eager to understand about. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you earlier. Tine Mallory Swartz

34. Oh my goodness, Shelley, I had no idea there were so many of these houses out there! How have I not picked some of thes up and used them? I love all of the ways you have used them! Jania Waldemar Diaz

35. Nice blog. Could someone with little encounter do it, and include updates without messing it up? Good details on below, really informative. Audra Dame Lyall

36. Everyone loves it when folks come together and share opinions. Great blog, continue the good work! Kalindi Iorgo Dare

37. Madam gusto ko sanang bumili ng reviewer pero wala akong credit card. Pwede po bang via padala?Text me po. 09354028164 Nike Normie Trisha

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Biznes w Polsce