Biznes za granicą

Ustawa o aktywach wirtualnych. Czy to oznacza legalne kryptowaluty w Dubaju ?

Dubaj kompleksowo uregulował kryptowaluty.

Zjednoczone Emiraty Arabskie podejmują coraz to bardziej zdecydowane kroki w kierunku stania się międzynarodowym centrum aktywów wirtualnych. Kraj ten ogłasza nowe prawo normujące aktywa wirtualne. Jego celem jest generowanie długoterminowego wzrostu gospodarczego poprzez innowacje cyfrowe.

28 lutego 2022 r. “Ustawa nr 4 z 2022 r.  o aktywach wirtualnych” w Emiracie Dubaju została zatwierdzona przez szejka Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, wiceprezydenta i władcę Dubaju. Ustawa o aktywach wirtualnych ma zastosowanie do usług związanych z aktywami wirtualnymi, świadczonych na terenie całego Emiratu Dubaju oraz w specjalnych strefach rozwoju i wolnych obszarach ekonomicznych, z jednym tylko wyjątkiem, jakim jest strefa wolna od usług finansowych, Dubai International Finance Centre (DIFC).

Główne cechy ustawy o aktywach wirtualnych:

1. Nowy regulator ds. aktywów wirtualnych

Ustawa o aktywach wirtualnych ustanawia Dubai Virtual Assets Regulatory Authority (VARA) jako głównego regulatora aktywów wirtualnych w Dubaju, który jest powiązany z Dubai World Trade Centre Authority (DWTC). Zgodnie z ustawą, VARA koncentruje się na promowaniu statusu Dubaju jako międzynarodowego centrum w kategorii aktywów wirtualnych oraz na wzmacnianiu gospodarki cyfrowej Emiratu. Kryptowaluty w Dubaju stana się normą.

1. Szeroki zakres

Ustawa o aktywach wirtualnych ma szeroki zakres, a ich definicja jest bardzo nieostra. Nowa ustawa definiuje aktywa wirtualne jako cyfrową reprezentację wartości, która może być przedmiotem obrotu, transferu lub może być wykorzystana jako instrument wymiany czy płatności a także w celach inwestycyjnych. Może również obejmować tokeny, kryptowaluty i wszelkie inne aktywa wirtualne określone przez VARA.

1. Egzekwowanie przepisów

Ustawa o aktywach wirtualnych weszła w życie 11 marca 2022 roku, kiedy została opublikowana w dzienniku urzędowym.

1. Wymagania dotyczące zezwoleń i licencji

Zezwolenia od VARA, na mocy artykułu 16 ustawy o aktywach wirtualnych wymaga szeroki zakres działalności . Ustawa stanowi, że wnioskodawcy muszą określić Dubaj jako siedzibę swojej działalności. Następnie muszą uzyskać licencję na prowadzenie działalności komercyjnej od odpowiedniego organu wydającego licencje w Dubaju.

Ustawa o aktywach wirtualnych zabrania podejmowania pewnych działań bez zezwolenia VARA.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na stronę naszej kancelarii

Działalność ta obejmuje:

• Operacje na platformie i usługi zarządzania aktywami wirtualnymi.
  • Wymianę pomiędzy aktywami wirtualnymi a walutami FIAT, zarówno krajowymi, jak i zagranicznymi.
  • Wymianę między jedną lub kilkoma formami aktywów wirtualnych.
  • Transfer aktywów wirtualnych.
  • Przechowywanie oraz zarządzanie aktywami wirtualnymi.
  • Usługi świadczone w zakresie portfela aktywów wirtualnych.
  • Usługi wirtualnego oferowania i handlu.
  1. Współpraca z innymi organami

VARA współpracować ma  z Bankiem Centralnym Zjednoczonych Emiratów Arabskich celem wdrożenia środków zapewniających ochronę i stabilność systemu finansowego.

1. Obowiązki nowego organu regulacyjnego

VARA, ma bardzo szerokie uprawnienia ale też wiele obowiązków, a niektóre z nich to:

• Zapewnienie ochrony danych beneficjentów
  • Regulowanie działania i zarządzania platformami aktywów wirtualnych, usługodawcami i wszystkim, co wiąże się z aktywami wirtualnymi
  • Zezwalanie na usługi wymiany pomiędzy aktywami wirtualnymi a walutami FIAT lub pomiędzy jedną lub kilkoma formami aktywów wirtualnych.
  • Ponadto VARA odpowiada również za organizację, nadzór i kontrolę emisji i oferowania wirtualnych aktywów, a także zapobieganie nielegalnym praktykom związanym z praniem brudnych pieniędzy.
  1. Sankcje i kary ekonomiczne

Zgodnie z ustawą o aktywach wirtualnych, VARA jest uprawniona do nakładania różnych sankcji karnych i gospodarczych, w tym do zawieszenia działalności dowolnego dostawcy usług związanych z aktywami wirtualnymi oraz zawieszenia działalności gospodarczej związanej z aktywami wirtualnymi w określonych sytuacjach.

Podsumowanie

ZEA to trzeci co do wielkości rynek kryptowalut na Bliskim Wschodzie, z wolumenem transakcji przekraczającym 25 mld USD. W ostatnim czasie miało miejsce kilka nowych związanych z  regulacją aktywów wirtualnych. Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), największa wolna strefa w ZEA, stworzyła ramy regulacyjne dla firm kryptowalutowych we współpracy z Securities and Commodities Authority (SCA) w marcu 2021 roku. Abu Dhabi Global Market (ADGM) uchwaliło już przepisy dotyczące kontroli wirtualnych aktywów kryptowalutowych w swojej jurysdykcji.

Niedawne uchwalenie ustawy o aktywach wirtualnych wraz z tymi wydarzeniami odzwierciedla stale rosnące zainteresowanie aktywami wirtualnymi w ZEA, sugerując rosnącą gotowość kraju do przyjęcia innowacyjnych technologii i przekształcenia się w globalnego lidera w sferze aktywów wirtualnych i technologii blo

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na stronę naszej kancelarii

Komentarze są wyłączone

Więcej z kategorii: Biznes za granicą