PodatkiPolskie prawo spółek

Mam spółkę komandytową – co dalej?

autor: Dominika Janiszewska

Opodatkowanie podatkiem dochodowym od osób prawnych (CIT) spółek komandytowych nadejdzie najpóźniej w maju 2012. Oznacza to koniec dla tak popularnego rozwiązania jak spółka z o.o. spółka komandytowa. Ich prowadzenie może okazać się nierentowne. Zmiany mają nastąpić bardzo szybko, więc czasu by ewentualnie przekształcić spółkę jest relatywnie mało. Teraz jest najlepszy czas by zastanowić się jaką formę działalności przyjąć w przyszłym roku i rozważyć rozwiązanie spółki komandytowej.

Po rozwiązaniu sp. z o.o. sp.k. zostanie spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Obawiasz się podwójnego opodatkowania? Poniżej znajdziesz kilka rozwiązań, jak stworzyć plan biznesowy, który pozwoli uniknąć tego problemu i pozwoli ci w pełni korzystać z zysków spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Czym jest podwójne opodatkowanie spółki z o.o.

Spółka z o.o. jest podmiotem posiadającym odrębną osobowość prawną, więc płaci samodzielnie podatek ze swojego dochodu (CIT). Po odjęciu CIT właściciele spółki mogą wypłacać sobie zysk w formie dywidendy, od którego trzeba odliczyć PIT wspólnika. To tzw. podwójne opodatkowanie. W praktyce jednak spółki z o.o. rzadko wypłacają sobie dywidendy.

Jak zatem legalnie wypłacać pieniądze ze spółki z o.o., by uniknąć podwójnego opodatkowania? Należy postawić na sposoby, które będą dla tej spółki kosztem. W ten sposób zmniejszony zostanie podatek dochodowy, ale wypłata środków musi odbyć się w miesiącu, w którym księgujemy przychód.

Jak uniknąć podwójnego opodatkowania spółki z o.o.?

Podwójne opodatkowanie jest jak Yeti – wielu się go boi, mało kto go widział. Sposobów by uniknąć podwójnego opodatkowania spółki i pomysłów na generowanie jej kosztów jest bowiem wiele. Między innymi są to:

1) wynagrodzenia dla członka zarządu z tytułu powołania,

2) delegacje, diety i szkolenia,

3) inne koszty członków zarządu,

4) wynajem spółce nieruchomości lub ruchomości.

5) fakturowanie własnej spółki

Wynagrodzenie dla członka zarządu z tytułu powołania

Najprostszym sposobem jest ustalenie pensji członków zarządu. Zarząd jest organem reprezentującym spółkę na zewnątrz. Wspólnicy mogą ze swojego grona lub spoza niego mianować prezesa lub członka zarządu poprzez uchwałę wspólników powołującą go do pełnienia danej funkcji za wynagrodzeniem. Od takiego wynagrodzenia nie odprowadza się składki ZUS, gdyż powołanie nie jest tytułem do składek (którym jest np. umowa o pracę czy umowa zlecenie). Oznacza to oszczędność ok 18 tyś w stosunku do działalności.

Wynagrodzenie członka zarządu stanowi koszt działalności spółki kapitałowej umniejszający jej zysk, a dla członka zarządu zostanie opodatkowane wedle stawki podatkowej 17% lub 32% (od nadwyżki przekroczeniu pułapu 85 528 zł). Oznacza to, że przy dochodzie ok 100 tyś PLN opodatkowanie każdego członka zarządu będzie bliskie liniowemu.

Warunkiem zaliczenia takiego wynagrodzenia do kosztów podatkowych jest, aby z podjętych uchwał lub regulaminów wewnętrznych wynikała wynagrodzenia na rzecz członków zarządu. Spółka musi wykazać, że poniesiony koszt jest uzasadniony prowadzonymi czynnościami biznesowymi. O wysokości wynagrodzenia decyduje między innymi kondycja finansowa, wielkość przedsiębiorstwa i charakter spółki. Doświadczenie zawodowe czy wykształcenie członka zarządu również może podwyższać wynagrodzenie.

Delegacje, diety i szkolenia

Opisywany sposób na wypłacanie pieniędzy ze spółki jest jednym z najprzyjemniejszych; spółka może wypłacać zwrot kosztów podróży służbowych (na podstawie aktualnych stawek kilometrówek) nie tylko członkom zarządu, ale też jej pracownikom. Każdy przejazd samochodem, noclegi i diety mogą być dla spółki kosztem. Warunkiem jest, aby służyły osiągnięciu przychodów lub zachowaniu czy też zabezpieczeniu źródła przychodów. Podróż na spotkanie z kontrahentem na drugim końcu Polski może okazać się nie tylko pożyteczna, ale też przyjemna.

Spółka może również wypłacać diety z tytułu podróży służbowych. Przychód z wypłacanych diet jest zwolniona z podatku, a dla spółki stanowi koszt uzyskania przychodu.

Dodatkowo, niektóre szkolenia np. dla członków zarządu czy pracowników (kursy językowe i zawodowe) mogą być uznane za koszty poniesione przez spółkę, jeśli są ściśle związane z prowadzoną działalnością.

Inne koszty członków zarządu

Członkowie zarządu spółki mają pełne prawo korzystać ze środków spółki, jeśli wydatki stanowią koszt uzyskania przychodu spółki. W oczach urzędów skarbowych kontrowersyjne są koszty reprezentacji; które mają za zadanie stworzenie pewnego wizerunku podatnika, stworzenie dobrego obrazu jego firmy. Kosztem są działania mające na celu pozyskiwanie klientów i kontaktów handlowych, ponieważ są prowadzone w celu uzyskania przychodu. Każdy przypadek powinien być interpretowany odrębnie; czy był wydatkiem związany z kosztem uzyskania przychodu czy miał charakter reprezentacyjny.

Wynajem spółce nieruchomości lub ruchomości

Spółka może we własnym imieniu nabywać prawa (w tym własność nieruchomości i inne prawa rzeczowe) oraz zaciągać zobowiązania. Możliwe jest dokonywanie transakcji pomiędzy spółką a jej wspólnikiem i przesunięć pomiędzy majątkową wspólnika, a masą majątkową spółki.

Możliwe jest zawarcie umowy najmu (nieruchomości lub ruchomości – np. sprzętu), gdzie wynajmującym będzie członek zarządu, a najemcą spółka. Umowa najmu będzie zawarta pomiędzy dwoma odrębnymi uczestnikami obrotu gospodarczego, a w skutek opłacanego przez spółkę czynszu, majątek spółki będzie przenoszony do majątku wspólnika.

Należy pamiętać, że wszystkie obciążenia i uznania w spółce z o.o. powinny mieć udokumentowaną podstawę prawną i powinny być właściwie zaksięgowane. Mogą powstać tylko z tytułu uzyskania przychodu – muszą prowadzić od zwiększenia jej majątku.

Sposobów na wypłacanie pieniędzy ze spółki z o.o. by ominąć podwójnego opodatkowania jest wiele. Wszystko zależy od interpretacji każdego z wydatków. Wymienione sposoby są najbardziej powszechnymi rozwiązaniami i pokazują, że odpowiednio dobrany plan biznesowy pozwala czerpać wiele korzyści i zysków ze spółki z o.o.

Faktury wystawiane przez członka zarządu

Częstą praktyką jest wystawianie przez członka zarządu faktur spółce z prowadzonej przez niego działalności gospodarczej. Teoretycznie może on zachować wtedy stawkę 19 %. Takie działanie może jednak rodzić poważne konsekwencje podatkowe. Jeżeli bowiem organ podatkowy stwierdzi, że w rzeczywistości żadne usługi na rzecz spółki nie były świadczone, a były one wykonywane w ramach pełnienia funkcji prezesa zarządu, może uznać faktury VAT za nieprawidłowe. Oznacza to, że spółka nie będzie mogła odliczyć VAT naliczonego z takich faktur, a wynagrodzenie za takie usługi nie będzie mogło zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów. Konieczne jest zatem jasne określenie obowiązków w ramach powołania oraz osobnej umowy.

1. I’m extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your site.

2. I’m extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I absolutely enjoyed every part of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your site.

3. I’m extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I absolutely enjoyed every part of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your site.

4. Thanks for the diverse tips contributed on this blog. I have noticed that many insurance providers offer shoppers generous reductions if they favor to insure a few cars with them. A significant variety of households own several autos these days, in particular those with more aged teenage kids still located at home, as well as the savings with policies may soon increase. So it will pay to look for a great deal.

5. Definitely, what a great blog and revealing posts, I definitely will bookmark your site. Best Regards!

6. I got what you intend,bookmarked, very decent website.

7. I reckon something truly special in this website.

8. Some really great info, Gladiola I detected this. I’m not spaming. I’m just saying your website is AWSOME! Thank you so much! Please vist also my website.

9. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like
    you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog.
    A great read. I’ll certainly be back.

10. Hi! I simply would like to give you a big thumbs up for your great
    info you have got right here on this post. I am returning to your web site for more soon.

11. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for
    this website? I’m getting sick and tired of WordPress because
    I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

12. Hi would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and
    I must say this blog loads a lot faster then most.
    Can you recommend a good web hosting provider at a fair price?

Thanks, I appreciate it!

13. Keep on writing, great job!

14. After going over a few of the articles on your website, I really like your
    way of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
    Take a look at my website too and let me know what you think.

15. Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko. Albert Einstein

16. Thanks for your ideas. One thing I have noticed is that banks and financial institutions know the spending habits of consumers and understand that most people max out their credit cards around the holidays. They wisely take advantage of this fact and start flooding your inbox and snail-mail box with hundreds of 0 APR credit card offers soon after the holiday season ends. Knowing that if you are like 98% of the American public, you’ll jump at the chance to consolidate credit card debt and transfer balances to 0 APR credit cards. bbbbbgj https://headachemedi.com – best Headache meds

17. Hi there to all, it’s actually a nice for me to pay a quick visit this web page,
    it consists of useful Information.

18. Thanks for your concepts. One thing we’ve noticed is banks along with financial institutions are aware of the spending practices of consumers while also understand that most of the people max out there their real credit cards around the getaways. They properly take advantage of this specific fact and commence flooding your current inbox along with snail-mail box using hundreds of no-interest APR card offers just after the holiday season comes to an end. Knowing that should you be like 98% of American community, you’ll rush at the possiblity to consolidate card debt and shift balances for 0 apr interest rates credit cards. ihhhgjl https://headachemedi.com – best Headache medication

19. Thanks for your tips. One thing we have noticed is always that banks and also financial institutions have in mind the spending behavior of consumers and also understand that a lot of people max out there their own credit cards around the holiday seasons. They prudently take advantage of this kind of fact and begin flooding the inbox and also snail-mail box together with hundreds of Zero APR card offers immediately after the holiday season comes to an end. Knowing that in case you are like 98% of all American open public, you’ll hop at the possiblity to consolidate personal credit card debt and move balances for 0 interest rates credit cards. ggggfik https://headachemedi.com – Headache medication for sale

20. Thanks for your thoughts. One thing I’ve got noticed is the fact banks in addition to financial institutions understand the spending behaviors of consumers and as well understand that the majority of people max outside their cards around the breaks. They smartly take advantage of that fact and then start flooding ones inbox in addition to snail-mail box having hundreds of no interest APR credit cards offers shortly after the holiday season closes. Knowing that for anyone who is like 98% in the American general public, you’ll soar at the one opportunity to consolidate consumer credit card debt and switch balances towards 0 interest rate credit cards. nmmlkno https://headachemedi.com – best headache med

21. Thanks for your suggestions. One thing I’ve noticed is the fact that banks as well as financial institutions really know the spending routines of consumers as well as understand that many people max away their own credit cards around the vacations. They sensibly take advantage of this particular fact and begin flooding your own inbox as well as snail-mail box along with hundreds of Zero APR credit card offers right after the holiday season finishes. Knowing that if you’re like 98% of all American open public, you’ll leap at the opportunity to consolidate credit debt and move balances to 0 annual percentage rates credit cards. feeeegj https://thyroidmedi.com – best thyroid medications

22. Thanks for your strategies. One thing really noticed is that often banks plus financial institutions know the dimensions and spending patterns of consumers plus understand that plenty of people max outside their cards around the trips. They correctly take advantage of this real fact and then start flooding a person’s inbox plus snail-mail box by using hundreds of no interest APR credit cards offers shortly when the holiday season closes. Knowing that when you are like 98% in the American general public, you’ll get at the one opportunity to consolidate financial debt and switch balances towards 0 rate credit cards. poonmpp https://thyroidmedi.com – thyroid threatment

23. Thanks for your tips. One thing we have noticed is always that banks and also financial institutions have in mind the spending behavior of consumers and also understand that a lot of people max out there their own credit cards around the holiday seasons. They prudently take advantage of this kind of fact and begin flooding the inbox and also snail-mail box together with hundreds of Zero APR card offers immediately after the holiday season comes to an end. Knowing that in case you are like 98% of all American open public, you’ll hop at the possiblity to consolidate personal credit card debt and move balances for 0 interest rates credit cards. ggggfik https://stomachmedi.com – drugs used to threat stomach

24. Thanks for your ideas. One thing I have noticed is that banks and financial institutions know the spending habits of consumers and understand that most people max out their credit cards around the holidays. They wisely take advantage of this fact and start flooding your inbox and snail-mail box with hundreds of 0 APR credit card offers soon after the holiday season ends. Knowing that if you are like 98% of the American public, you’ll jump at the chance to consolidate credit card debt and transfer balances to 0 APR credit cards. bbbbbbi https://stomachmedi.com – stomach pain medications

25. Thanks for your suggestions. One thing I’ve noticed is the fact that banks as well as financial institutions really know the spending routines of consumers as well as understand that many people max away their credit cards around the vacations. They sensibly take advantage of this particular fact and start flooding your own inbox as well as snail-mail box along with hundreds of 0 APR credit card offers right after the holiday season finishes. Knowing that if you’re like 98% of the American public, you’ll leap at the opportunity to consolidate credit debt and transfer balances to 0 annual percentage rates credit cards. ddddcfi https://stomachmedi.com – buy stomach medication

26. Thanks for your thoughts. One thing I’ve got noticed is the fact banks in addition to financial institutions understand the spending behaviors of consumers and as well understand that the majority of people max out and about their real credit cards around the breaks. They smartly take advantage of that fact and commence flooding ones inbox in addition to snail-mail box having hundreds of no-interest APR credit cards offers shortly after the holiday season concludes. Knowing that for anyone who is like 98% of American community, you’ll soar at the possible opportunity to consolidate consumer credit card debt and shift balances towards 0 interest rate credit cards. kkkjiln https://pancreasmedi.com – home remedy for stomach pain

27. Thanks for your strategies. One thing really noticed is that often banks plus financial institutions know the dimensions and spending patterns of consumers plus understand that plenty of people max outside their cards around the trips. They correctly take advantage of this real fact and then start flooding a person’s inbox plus snail-mail box by using hundreds of no interest APR credit cards offers shortly when the holiday season closes. Knowing that if you’re like 98% of the American public, you’ll leap at the opportunity to consolidate credit debt and transfer balances to 0 annual percentage rates credit cards. dddddfj https://pancreasmedi.com – buy stomach medications

28. Thanks for your ideas. One thing I have noticed is that banks and financial institutions know the spending behavior of consumers and also understand that a lot of people max out there their own credit cards around the holiday seasons. They prudently take advantage of this kind of fact and begin flooding the inbox and also snail-mail box together with hundreds of Zero APR card offers immediately after the holiday season comes to an end. Knowing that in case you are like 98% of all American open public, you’ll hop at the possiblity to consolidate personal credit card debt and move balances for 0 interest rates credit cards. hgggfil https://pancreasmedi.com – best stomach medication

29. As a Newbie, I am permanently browsing online for articles that can benefit me. Thank you

30. As a Newbie, I am continuously exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you

31. As a Newbie, I am continuously exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you

32. As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you

33. As a Newbie, I am constantly browsing online for articles that can aid me. Thank you

34. As a Newbie, I am continuously exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you

35. As a Newbie, I am constantly searching online for articles that can aid me. Thank you

36. As a Newbie, I am always searching online for articles that can help me. Thank you

37. Hi! I could have sworn I’ve visited this web site before
    but after looking at many of the posts I realized it’s new to me.
    Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often!

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Podatki