Podatki

Opodatkowanie kryptowalut w Portugalii

Opodatkowanie kryptowalut w Portugalii to ewenement na skalę europejską. W tym wpisie dowiecie się jakie warunki spełnić aby skorzystać z pełnego zwolnienia.

Rynek kryptowalut od roku 2009 rozwija się z zawrotną prędkością. Ten sektor gospodarki nie kończy się już na handlu największymi kryptowalutami, takimi jak Bitcoin czy Ethereum, ale wykracza daleko poza tę sferę. Można śmiało powiedzieć, że rośnie wykładniczo zarówno wachlarz oferowanych instrumentów finansowych jak i zaciekawienie nimi. Zainteresowanie inwestorów przyciąga wprowadzeniu bardziej złożonych aparatów, takich jak staking, DeFi czy zyskujące, zwłaszcza w ostatnim czasie popularność NFT. Te czynniki wpłynęły na fakt, że globalna kapitalizacja rynkowa rynku krypto wraz z początkiem maja przekroczyła mityczny niemal poziom dwóch bilionów dolarów. Tym samym wyprzedzając pod względem skapitalizowania wartość Apple, które na osiągnięcie tego poziomu potrzebowało 42 lat.

Zobacz też kurs online Induni x Oniszczuk&Associates: Wypłata dochodów z kryptowalut a opodatkowanie. Z kursy dowiesz się czy, w jakiej wysokości i kiedy musisz zapłacić podatek od kryptowalut a przede wszystkim, jakie masz możliwości optymalizacji podatkowej dochodów z kryptowalut.

W związku z tym coraz więcej krajów oprócz potencjalnego niebezpieczeństwa zaczyna w kryptowalutach zauważać szansę. Zmiana perspektywy prowadzi bezpośrednio do modyfikowania regulacji prawnych, dotyczących wirtualnych pieniędzy. Dobrym przykładem może być tutaj Salwador, który z początkiem czerwca uznał Bitcoina za pełnoprawny środek płatniczy, czy tytułowa Portugalia, oferująca inwestorom szereg wyjątkowo korzystnych rozwiązań.

Portugalia to kraj nieprzeciętny pod wieloma względami. Oprócz wyjątkowych walorów turystycznych takich jak wielowiekowe zabytki, malownicze plaże położone nad Oceanem Atlantyckim, czy też odznaczone gwiazdkami Michelin restauracje, ma do zaoferowania prawdziwy ogrom udogodnień dla osób zaangażowanych w świat internetowych walut. Na tle innych europejskich państw jest to swego rodzaju mekka dla detalicznych traderów. Oficjalne statystki nie pozostawiają żadnych złudzeń.

Migracja do Portugalii rośnie z roku na rok a duża część ekspatów to młodzi ludzie poniżej 40 roku życia. Z całą pewnością część z nich stanowią zapaleni surferzy złaknieni nieokiełznanych fal Oceanu Atlantyckiego oraz amatorzy oryginalnego, lizbońskiego bacalhau a brás. Jednak bardzo duży odsetek migrantów jest bezpośrednio związany z regulacjami podatkowymi obowiązującymi w tej części Półwyspu Iberyjskiego. Oczywiście mam tutaj na myśli m.in. program NHR, o którym pisaliśmy tutaj. Powstał on w 2009 r. jako środek zaradczy w celu przywrócenia gospodarczej stabilizacji, z której utrzymaniem Portugalia zmagała się od ponad 20 lat.

W związku z tym, wielu młodych ludzi zostało niejako zmuszonych do wyjazdu i szukania dogodnych warunków za granicą. Punkt kulminacyjny osiągnięto w roku 2013, kiedy stopa bezrobocia przekroczyła 18%. Na szczęście był to jednocześnie moment, w którym program NHR zaczął przynosić wymierne korzyści i sprawił, że Portugalia na nowo stała się krajem atrakcyjnym dla emigrantów.

Na ten moment NHR, a także cały zestaw ustaw związanych z opodatkowaniem przynoszą portugalskiej gospodarce szereg benefitów. Jednym z nich jest właśnie opodatkowanie kryptowalut w Portugalii. Są one świetnym przykładem na to, jak kraj może odrodzić się z ekonomicznej zapaści poprzez wprowadzanie rozwiązań zarówno innowacyjnych, jak i wolnościowych. Takie podejście odznacza się na tle chociażby sąsiadującej z Portugalią Hiszpanii, która podchodzi do przedsiębiorców w sposób co najmniej opresyjny. Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że coraz więcej krajów dostrzeże pozytywne skutki modelu portugalskiego i pójdzie w jego ślady.

Podatek od kryptowalut w Portugalii

Jak wygląda opodatkowanie kryptowalut w Portugalii ? Aby nakreślić tło, warto wspomnieć, że w Polsce, tak jak i w większości krajów europejskich każda kwota którą wypracujemy dzięki różnicom kursowym poprzez handel kryptowalutami jest traktowana jak zysk kapitałowy. Podlega zatem podatkowi Belki w wysokości 19%. Nie ma więc tutaj znaczenia wysokość tej kwoty.

W oficjalnym orzeczeniu portugalskiego Urzędu Skarbowego z roku 2016 stwierdzono, że co do zasady osoby fizyczne nie powinny być jakkolwiek opodatkowane w kwestii zysków pochodzących ze sprzedaży kryptowalut. Wyjątkiem od tej reguły są działania odpowiadające profesjonalnej działalności osoby fizycznej. W takim przypadku uzyskany dochód mógłby podlegać portugalskiemu podatkowi. Trzeba również wspomnieć, że decyzja ta była stosunkowo wąska, ponieważ nie odniesiono się w niej do dochodów uzyskanych z działalności górników.

Kryptowaluty w Portugalii – w przeciwieństwie do wspomnianego wcześniej Salwadoru – nie są techniczne uznawane za pieniądze (w rozumieniu walut FIAT). Mimo to, mogą być z zyskiem na owe waluty FIAT konwertowane za pośrednictwem giełd. W związku z tym mogą generować różne rodzaje zysku:

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na stronę naszej kancelarii

• Zyski uzyskane dzięki różnicom kursowym, poprzez zakup i sprzedaż kryptowalut
  • Zyski uzyskane z prowizji z tytułu świadczenia usług dot. pozyskiwania kryptowalut
  • Zyski ze sprzedaży produktów lub usług w kryptowalutach

Wspomniany dokument portugalskiego Urzędu Skarbowego odnosi się jedynie do pierwszej kategorii zysków, czyli kategorii z którą do czynienia ma największa grupa detalicznych inwestorów. Zyski te zostały podzielone na trzy różne kategorie:

1. Kategoria G – zyski kapitałowe z działań takich jak sprzedaż nieruchomości, sprzedaż udziałów
  2. Kategoria E – zyski kapitałowe pochodzące np. z wynajmu mieszkania lub uzyskanych dywidend
  3. Kategoria B – dochody uzyskane z działalności zawodowej np. doradztwo finansowe czy inwestycyjne

Zarówno kategoria G jak i E uwzględnia zamknięty katalog zysków, w których nie mieszczą się te uzyskane z kryptowalut. Ewentualnie dochody uzyskane ze stakowania Ethereum mogłyby zostać podciągnięte pod kategorię E. Jednak jest to instrument na tyle nowy, że wciąż brakuje konkretnego uregulowania w tej kwestii.

Kategoria B jest tą, która dotyczy dochodów osób pracujących na własny rachunek. Ponadto, jeśli dany rodzaj dochodu może być zaklasyfikowany do którejkolwiek z wyżej wymienionych kategorii, ta uzyskuje pierwszeństwo.
Aby poprawnie ustalić, czy dochód należy do kategorii B, należy wziąć pod uwagę m. in. częstotliwość jego uzyskiwania oraz ukierunkowanie działalności. Jeżeli okaże się, że wykonywana działalność mieści się w granicach tej kategorii, podatnik będzie zobowiązany do wypełnienia obowiązków zawartych w art. 3 Kodeksu skarbowego, czyli do wystawiania faktur (lub paragonów), w każdym przypadku sprzedaży towaru, lub świadczenia usług.

Również traderzy zajmujący się handlem kryptowalutami muszą dokładnie rozważyć, czy ich działalność zostanie uznana za profesjonalną, czy nie. Jest to sprawa o tyle delikatna, że w razie wątpliwości najlepiej skonsultować swoje obawy z profesjonalnym doradcą podatkowym. Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że jeżeli trading staje się głównym źródłem dochodu, a pozycje na giełdzie otwierane są i zamykane codziennie to najprawdopodobniej działalność taka zostanie uznana za profesjonalną. Dochód pochodzący z tych operacji będzie podlegał kategorii B czyli nie będzie zwolniony od podatku.

Istnieje wiele czynników, które decydują o tym czy daną działalność można uznać  za profesjonalną. Między innymi będą to:

• Poziom zysku i jego stosunek do innych dochodów
  • Ilość wykorzystywanych platform transakcyjnych
  • Złożoność instrumentów finansowych, będących przedmiotem obrotu
  • Liczba transakcji wykonywanych w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca
  • Dodatkowa istotna działalność handlowa (np. doradztwo finansowe)

Oczywiście fakt, że jeden z powyższych czynników pasuje do Twojej konkretnej sytuacji, nie czyni Cię automatycznie profesjonalnym traderem. Każdą sytuację należy ocenić indywidualnie, a rzetelne wydanie takiej opinii wymagać będzie zaangażowania profesjonalisty, który rozumie opodatkowanie kryptowalut w Portugalii.

Zatem zysk osiągnięty dzięki działaniom związanym z kryptowalutami podlega w Portugalii opodatkowaniu podatkiem dochodowym tylko, gdy związane jest z profesjonalną działalnością handlową. W przeciwnym wypadku zyski są zwolnione z jakichkolwiek obowiązków podatkowych, jako niepodlegające pod żadną z wyżej wymienionych kategorii. Oficjalne orzeczenie portugalskiego Urzędu Skarbowego z roku 2019 potwierdziło precedens związany ze sprawą rozpatrywaną przed TSUE (C-264/14, Skatteverket v. David Hedqvist), w której orzeczono o zwolnieniu kryptowalut także z podatku VAT.

Społeczność kryptowalutowa w Portugalii

W związku z dynamicznym rozwojem tej gałęzi, powiększa się również portugalska społeczność skupiona wokół kryptowalut. Mam tutaj na myśli zarówno traderów-amatorów zgromadzonych głównie na Twitterze, jak i podmioty profesjonalne. Te wyrażają bardzo pozytywny stosunek względem szeroko pojętych nowych technologii np. bank Santander, czy BBVA. Obydwa z nich wspierają i propagują inwestowanie w kryptowaluty w Portugalii. Ponadto kanał Hard Fork Cafe na platformie YouTube, który może być idealnym początkiem portugalskich kryptoinwestycji. Za jednym zamachem można poszerzyć wiedzę związaną z technologią blockchain oraz podszkolić portugalski.

autor: Jakub Boch jakub.boch (at) oniszczuk.com

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na stronę naszej kancelarii