Podatki

Opodatkowanie kryptowalut. 3 zasady, które pozwolą na spokojny sen

Ostatnie dni przyniosły dużo złych wiadomości dla polskich posiadaczy kryptowalut i ich opodatkowania.
W dniu 4 kwietnia 2018 r.  na stronie Ministerstwa Finansów pojawił się wpis dotyczący konsekwencji obrotu kryptowalutami w zakresie podatku dochodowego, VAT oraz PCC. Podtrzymuje ona wcześniejsze stanowisko organów skarbowych o tym, że nie tylko sprzedaż, ale też wymiana jednej kryptowaluty na inną generuje przychód oraz podatki, w tym PCC. Równolegle Krajowa Administracja Skarbowa wysłała do polskich giełd list żądający danych użytkowników tych serwisów, co z kolei przychodzi dosłownie kilka tygodni po głośnym wpisaniu spółki BitBay na listę ostrzeżeń KNF.
Nasi klienci często zapominają, że dopóki pozostają polskimi rezydentami podatkowymi (spędzają w Polsce pół roku lub mają tutaj swoje centrum życia) płacą polskie podatki od 100% globalnego dochodu z kryptowalut niezależnie od tego, gdzie jest giełda, konto bankowe itp. Po ostatnich wzrostach mogą to być znaczne kwoty.
Dlatego w świetle powyższych wydarzeń każdy, kto posiada kryptowaluty musi dokonać analizy swojego ryzyka i ewentualnie zabezpieczyć się przed negatywnymi konsekwencjami. Pomocne mogą być te podstawowe 3 zasady bezpiecznego handlu kryptowalutami:

1. Kryptowaluty też obowiązuje rezydencja podatkowa. Natomiast handel krytpowalutami przez polskiego rezydenta może legalnie odbywać się za pośrednictwem zagranicznej spółki. Dopuszczalne jest udzielenie takiej spółce np. pożyczki w kryptowalucie. Wtedy przychód ze sprzedaży trafia do samej spółki, a nie polskiego rezydenta. Co do zasady nie ma wtedy konsekwencji podatkowych w Polsce.
  2. Zapomnij o poufności. Giełdy prowadzone przez polskie spółki mają niewielkie pole manewru w kwestii udostępnienia danych użytkowników, o ile je posiadają. Sankcje karne czy wpisanie na listę ostrzeżeń mogą doprowadzić do upadku takiej firmy. Natomiast sam charakter kryptowalut pozwala korzystać użytkownikom z dowolnej giełdy na świecie.
  3. Polskie prawo w temacie kryptowalut jest daleko w tyle za innymi krajami. Do momentu uregulowania zasad dot. kryptowalut przez odpowiednią ustawę oraz wyroki sądowe ciężko jest przewidywać działania państwa w tym temacie i określić stopień ryzyka podatkowego. Dotychczasowe działania pokazują, że nie będzie tutaj pobłażania. Są natomiast kraje takie jak Malta, kanton Zug w Szwajcarii zwany „Crypto Valley” czy też opisany na blogu Gibraltar, które jasno i przejrzyście uregulowały handel kryptowalutami.

Masz pytania dot. kryptowalut? Napisz do nas office(at)oniszczuk.com

1. I’m commenting to let you be aware of of the amazing discovery my child developed browsing the blog. She came to find a good number of details, including how it is like to have a great coaching character to get a number of people clearly completely grasp a number of advanced issues. You actually did more than her desires. I appreciate you for churning out such beneficial, dependable, edifying and cool guidance on that topic to Emily.

2. I am just writing to make you understand what a outstanding experience my wife’s girl had using your web site. She mastered so many pieces, which included what it is like to possess an excellent helping nature to let other people with ease learn some specialized things. You truly surpassed people’s expected results. Thank you for producing these precious, trusted, informative and in addition fun tips about this topic to Lizeth.

3. Thanks for the advice on credit repair on this excellent site. Some tips i would tell people should be to give up this mentality that they may buy currently and fork out later. Being a society many of us tend to make this happen for many issues. This includes vacation trips, furniture, along with items we’d like. However, you’ll want to separate your current wants out of the needs. If you are working to boost your credit score actually you need some trade-offs. For example you’ll be able to shop online to save cash or you can look at second hand merchants instead of high-priced department stores pertaining to clothing.

4. Thanks for the suggestions about credit repair on this particular web-site. The things i would offer as advice to people is usually to give up this mentality that they buy at this point and fork out later. Being a society most of us tend to make this happen for many factors. This includes trips, furniture, in addition to items we’d like. However, it is advisable to separate one’s wants from the needs. As long as you’re working to raise your credit ranking score actually you need some trade-offs. For example you may shop online to economize or you can check out second hand outlets instead of high priced department stores intended for clothing.

5. Today, taking into consideration the fast chosen lifestyle that everyone is having, credit cards get this amazing demand throughout the market. Persons out of every arena are using credit card and people who not using the credit card have prepared to apply for just one. Thanks for spreading your ideas in credit cards. https://hypertensionmedi.com best medicine for hypertension

6. I truly wanted to write a small word to be able to thank you for those superb tips and tricks you are writing on this website. My time consuming internet search has now been rewarded with sensible suggestions to write about with my relatives. I would suppose that we website visitors are very lucky to live in a very good website with very many wonderful professionals with very beneficial tips. I feel very privileged to have used your entire website and look forward to tons of more pleasurable times reading here. Thanks a lot once more for everything. https://bronchitismed.com bronchitis medications list

7. I figured out more interesting things on this weight-loss issue. One particular issue is a good nutrition is especially vital while dieting. A tremendous reduction in junk food, sugary food, fried foods, sweet foods, beef, and bright flour products could possibly be necessary. Possessing wastes organisms, and harmful toxins may prevent ambitions for fat-loss. While selected drugs for the short term solve the challenge, the horrible side effects are certainly not worth it, and they also never present more than a non permanent solution. It is just a known idea that 95% of diet plans fail. Many thanks for sharing your thinking on this blog site. https://osteoporosismedi.com drugs used to treat osteoporosis

8. tadalafil liquid – buy tadalafil pills tadalafil dosage

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Podatki