Biznes za granicą

Trust czyli zaufanie. Jak robić biznes anonimowo z wykorzystaniem spółki offshore

Skąd pochodzi umowa trustu?

Umowa trustu wywodzi się z systemu prawnego common law więc jest instytucją znaną przede wszystkim w krajach anglosaskich, rzadziej spotykaną w systemach prawnych państw kontynentalnych, choć miewają one inne, podobne instytucje m. in. powiernictwa czy fundacji. Konstrukcja trustu nie występuje jednak na gruncie prawa polskiego. Nie oznacza to jednak, iż polski obywatel nie może z niej skorzystać. Istnieje bowiem możliwość założenia trustu za granicą lub uzyskania statusu beneficjenta takiego trustu.

Lista rajów podatkowych? Krajowe i międzynarodowe struktury spółkowe? Optymalizacja podatkowa? Naucz się tego na kursach online Induni x Oniszczuk&Associates:

1. Międzynarodowa optymalizacja ryzyka i ochrona majątku. Lista rajów podatkowych

2.Budowanie krajowych i międzynarodowych struktur spółkowych

3. Dlaczego tradycyjna optymalizacja podatkowa już nie działa?

4. Pozapodatkowe korzyści z zakładania spółek zagranicą

Jak działa umowa trustu?

Trust jest stosunkiem prawnym, na mocy którego założyciel trustu (osoba fizyczna lub prawna, a także jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, ang. settlor) przekazuje swój majątek pod zarząd powiernika (trustee). Powiernik natomiast zarządza masą majątkową trustu we własnym imieniu, ale na rzecz określonych osób, zwykle oznaczonych w umowie trustu (deed of trust), określanych jako beneficjenci (beneficiary). Powiernik zobowiązuje się zarządzać przekazanym majątkiem w sposób umożliwiający osiągnięcie korzyści dla beneficjenta, kierując się przy tym wytycznymi założyciela wskazanymi w umowie trustu.

Taka konstrukcja prawna trustu powoduje, że trust nie jest ani osobą prawną ani jednostką organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, a najczęściej przyjmuje postać umowy zawartej między założycielem i powiernikiem.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na stronę naszej kancelarii

Zalety umowy trustu

Przekazanie przez założyciela majątku na rzecz powiernika powoduje, że majątek ten nie wchodzi już w skład majątku założyciela, a z chwilą przekazania powiernik przejmuje prawo własności oraz faktyczną kontrolę nad tym majątkiem. Aktywa te nie wchodzą jednak do majątku prywatnego powiernika, lecz stają się częścią majątku powierniczego. Inaczej mówiąc, aktywa trustu nie stanowią prywatnego majątku żadnej z osób, które znajdują się w strukturze trustu. Własność przechodzi na powiernika, natomiast korzyści przypadają beneficjentowi. Powstaje dualizm własności prawnej i ekonomicznej. W praktyce powoduje to, że wierzyciele założyciela trustu nie mogą zgłaszać roszczeń do majątku znajdującego się w truście.

Założyciele mogą dodatkowo sporządzić listę życzeń (letter of wishes), która stanowi niezobowiązujący dokument założyciela. W ten sposób założyciel może  przekazać powiernikom dodatkowe wytyczne, w których określa, w jaki sposób chciałby, aby jego powiernicy zarządzali przekazanym majątkiem za jego życia, a także po jego śmierci.

Założyciele, którzy chcą mieć możliwość wpływania na zarządzanie majątkiem, mogą również wyznaczyć protektora lub zastrzec ograniczone prawa dla siebie. Protektor może być powołany do nadzoru nad powiernikami. W przypadku powołania protektora powiernicy nie mogą wykonywać pewnych uprawnień zawartych w dokumencie powierniczym bez pisemnej zgody protektora. Co więcej, możliwe jest także by protektor posiadał uprawnienie do usunięcia i mianowania nowych powierników.

Utworzenie trustu ma przede wszystkim prowadzić do zabezpieczenia majątku przed jego utratą w wyniku niewłaściwego rozporządzania lub na wypadek śmierci. Jest więc to instytucja umożliwiająca planowanie finansowe, a także spadkowe. Konstrukcja ta ułatwia także przedsiębiorcom zarządzanie podmiotami zlokalizowanymi poza granicami kraju np. wówczas gdy występują oni jako wspólnicy spółek zagranicznych. W takim przypadku kontrola nad majątkiem spółki zagranicznej przenoszona jest na trust. W tym celu założyciele najczęściej wybierają na powiernika podmiot, który ma siedzibę oraz prowadzi działalność w państwie na terytorium, którego trust jest tworzony. Taki powiernik, wykorzystując swoją wiedzę, doświadczenie oraz znajomość prawa wykonuje za beneficjenta jego prawa i obowiązki, dając jednocześnie większą gwarancję na uzyskanie oczekiwanych korzyści. Trust jest elastycznym instrumentem, który pozwala dostosować się do oczekiwań założyciela oraz zmieniających się okoliczności. Pozwala przede wszystkim na zachowanie poufności oraz anonimowości. We wszelkich oficjalnych rejestrach jako właściciel widnieje bowiem powiernik.

Utworzenie trustu możliwe jest nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale również w wielu innych państwach m.in. w Stanach Zjednoczonych Ameryki, Kanadzie, Nowej Zelandii, Szkocji, na Cyprze czy Malcie.

Masz pytania ? Napisz do mnie: office(at)oniszczuk.com

Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na stronę naszej kancelarii

1. Trzeba mieć wytrwałość i wiarę we własne siły Twój portal jest tego przykładem. Trzeba wierzyć, że człowiek jest do czegos zdolny i osiągnać to za wszelka cenę!.

2. Przyznam szczerze, że miło i przyjemnie się czyta Twojego bloga. Masz talent, ambicję i lekkie pióro gratuluję 🙂

3. Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂

4. Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczegolnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie.

5. Brawo tak trzymać. Widać, że dbasz o merytoryczne wpisy na Twoim blogu, Dzięki i zapraszam do siebie…

6. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this info So i am satisfied to express that I’ve a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most unquestionably will make sure to do not fail to remember this website and provides it a glance regularly.|

7. What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge on the topic of unpredicted feelings.|

8. of course like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I will definitely come back again.|

9. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

10. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!|

11. I really like what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the good works guys I’ve included you guys to our blogroll.|

12. You’ve made some good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.|

13. What i don’t realize is in reality how you are no longer actually much more well-favored than you might be right now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably relating to this matter, produced me individually imagine it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. At all times maintain it up!

14. Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

15. You are a very clever person!

16. I truly wanted to post a brief comment to be able to thank you for some of the lovely pointers you are sharing at this site. My incredibly long internet search has at the end of the day been honored with excellent facts and techniques to share with my good friends. I 'd express that most of us site visitors are really lucky to exist in a wonderful site with so many special people with insightful tips and hints. I feel rather blessed to have come across your site and look forward to so many more entertaining moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

17. Hello. remarkable job. I did not expect this. This is a splendid story. Thanks!

18. You really make it seem really easy with your presentation but I to find this topic to be actually one thing which I think I might by no means understand. It seems too complicated and extremely wide for me. I’m looking ahead for your next put up, I will try to get the hang of it!

19. I think other site proprietors should take this website as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

20. I really like your writing style, fantastic information, regards for putting up : D.

21. Hi mates, good post and nice urging commented here, I am in fact enjoying by these.|

22. Good way of explaining, and pleasant piece of writing to take information regarding my presentation topic, which i am going to convey in college.|

23. Powitać ojczulek wybrał dla mnie imię Radosław. W mojej pracy Adwokat Rzeszów to podstawa do rozwiązania finansowych problemów. Obecnie moim miejscem egzystencji jest przyjazne miasto Częstochowa. Adwokat Rzeszów w Polsce ogniskuje swoje zasłużone żniwo.

24. Czecho możecie mi mówić Bartłomiej. Adwokat Rzeszów to temat w którym czuję się najkorzystniej. W tym momencie moim miejscem przebywania jest wielowyznaniowe miasto Dolsk. Adwokat Rzeszów w Polsce a sprawa skargi pauliańskiej.

25. Graba nazywają mnie Miłosz. Adwokat Rzeszów- załatwię za Ciebie sprawy formalne. Obecnie moim miejscem bytowania jest nowoczesne miasto Niepołomice. Adwokat Rzeszów w Polsce- na których warunkach przeprowadza się plan spłat.

26. Hello zwą mnie Kleofas. konsolidacja chwilówek przeobrazi Twoje życie. W tym momencie moim miejscem egzystencji jest zachwycające miasto Poznań. konsolidacja chwilówek bez baz w Polsce to okazja na nowe życie dla kredytobiorców.

27. Siemaszka zwą mnie Tadeusz. konsolidacja chwilówek- powiem Ci jakie warunki musisz spełnić. Obecnie moim miejscem zamieszkiwania jest wiekowe miasto Polkowice. konsolidacja chwilowek przez internet w Polsce a zadłużenie typowego Malinowskiego.

28. Siemaneczko możecie mi mówić Krystek. Spytaj mnie o upadłość konsumencką. Obecnie moim miejscem zamieszkiwania jest harmonijne miasto Kalisz Pomorski. konsolidacja chwilówek online w Polsce- jak na przykład napisać efektywny wniosek o ogłoszenie upadłości.

29. Witaj według dowodu osobistego moje imię to Roman. Upadłość konsumencka- napiszę dla Ciebie wniosek. W tym momencie moim miejscem egzystencji jest malownicze miasto Nakło n Notecią. konsolidacja chwilowek online w Polsce- w jakich okolicznościach nowe regulacje mają implementację.

30. Sie macie noszę imię Daniel. konsolidacja chwilowek dla zadluzonych ze mnną to banał. W tej chwili moim miejscem zamieszkania jest atrakcyjne miasto Tychy. konsolidacja chwilówek bez zdolności kredytowej online w Polsce- lista najatrakcyjniejszych propozycji z branży.

31. Powitać możecie mi mówić Ignacy. konsolidacja chwilówek bez zdolności- to lekarstwo na życie bez komornika. Aktualnie moim miejscem bytowania jest ultranowoczesne miasto Kalisz Pomorski. Upadłość konsumencka w Polsce- zrób w tej chwili i wyjdź z pętli kredytów.

32. Serwus nazywają mnie Ben. Upadłość konsumencka- przygotuję dla Ciebie wniosek. W tej chwili moim miejscem przebywania jest przepiękne miasto Gorzów Wlkp. pozabankowa konsolidacja chwilówek w Polsce- często popełniane błędy przez pożyczkobiorców.

33. Dzieńdoberek możecie mi mówić Szczepan. konsolidacja chwilówek bez dochodu- z mną masz gwarancję właściwego podania. W tej chwili moim miejscem zamieszkania jest nowoczesne miasto Bartoszyce. konsolidacja chwilówek bez zdolności kredytowej online w Polsce- aktualne wyroki sądowe konsolidacja chwilówek bez zdolności w Polsce- ranking ogłoszeń kosztowych obrońców.

34. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it
    😉 I’m going to return once again since I saved as a favorite it.
    Money and freedom is the best way to change, may
    you be rich and continue to guide other people.

35. Hurrah, that’s what I was seeking for, what a material!

present here at this blog, thanks admin of this web
    site.

36. Dzieńdoberek moja godność to Czesiek.Adwokat Rzeszów ze mną uzyskasz nawet mając złą historię kredytową.Na czas dzisiejszy moim miejscem bytowania jestczyste miasto Skawina.Adwokat Rzeszów w Polsce a pensja syndyka.

37. Joł nazywam się Waldemar.Upadłośćkonsumencka- pomogę Ci ją sprawnie sporządzić.W chwili obecnej moim miejscem zamieszkania jestharmonijne miasto Swarzędz. Adwokat Rzeszów wPolsce- koło ratunkowe dla dłużników.

38. Yo wołają na mnie Julian.Adwokat Rzeszów to temat w którym czuję się najlepiej.Obecnie moim miejscem zamieszkania jestnowoczesne miasto Nowy Tomyśl. Adwokat Rzeszów w Polsce- nasi rodacypozbywają się kolosalnych długów.

39. Graba noszę imię Kleofas. Jestem doradcą- Kredyty nie posiada dla mnie tajemnic. W chwili obecnej moim miejscem zamieszkania jest cudne miasto Słupsk. Kredyty w Polsce- przeważnie popełniane lapsusy przez osoby zadłużone.

40. Cze noszę cudne imię Sławomir. Kredyty ze mną dostanie też osoba przekredytowana. W chwili obecnej moim miejscem egzystencji jest urokliwe miasto Kostrzyn n Odrą. Kredyty w Polsce – jakiego rodzaju sprawy trafiają do polskich sądów.

41. Hay moje pierwsze imię to Andrzej. Poprzez Kredyty dopniesz miesięczny budżet. W chwili obecnej moim miejscem egzystencji jest zadbane miasto Świdnik. Kredyty w Polsce transformuje bytowanie tysięcy naszych rodaków.

42. Halo wołają na mnie Dariusz. Kredyty uzyskasz u mnie bez BIK i KRD. W tym momencie moim miejscem bytowania jest urokliwe miasto Kostrzyn n Odrą. Kredyty w Polsce a posiadanie swojej aktywności gospodarczej.

43. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
    The sketch is tasteful, your authored material stylish.

nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish
    be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as
    exactly the same nearly very often inside case you shield
    this hike.

44. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is a very well written article.
    I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thank you
    for the post. I will certainly comeback.

45. Hello There. I found your blog the usage of msn. This is a
    really smartly written article. I will make sure to
    bookmark it and return to read more of your useful info.
    Thanks for the post. I will certainly comeback.

46. whoah this weblog is excellent i really like reading your
    posts. Stay up the great work! You recognize, many persons are hunting around for this info, you could aid them
    greatly.

47. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you’re a great author.I will ensure
    that I bookmark your blog and will come back very soon. I
    want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice day!

48. Thankfulness to my father who told me on the topic of this web site, this weblog is in fact awesome.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Biznes za granicą