Polskie prawo spółek

PSA czyli Piekielnie Skomplikowana Abstrakcja

Stało się. Sejm przyjął projekt wprowadzenia do obrotu prawnego nowego typu spółki kapitałowej – prostej spółki akcyjnej (PSA). Wedle autorów to

ułatwi podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej oraz zwiększy możliwości inwestycyjne polskich przedsiębiorców, którzy często konkurują z firmami działającymi na podstawie korzystniejszych przepisów w innych krajach

Brzmi dobrze, ale czy tak jest naprawdę?

Jesteśmy po lekturze projektu i nadal nie możemy znaleźć tych ułatwień. Na pewno dużo jest zapożyczeń z innych krajów. Co istotne, projekt nie jest jedynie modyfikacją przepisów dotyczących spółki akcyjnej. Jest to całkiem nowa regulacja ponad 130 artykułów, często powtórzona wobec SA, ze stosownymi zmianami.

Kapitał zakładowy obniżono do 1 zł, wprowadzono rejestr akcjonariuszy przez DM lub notariusza, rejestrację internetową. Zmianą niemal rewolucyjną jest jednak wprowadzenie do polskiego prawa rady dyrektorów. Dotychczas w prawie korporacyjnym ściśle trzymano się podziału na system monistyczny (rada dyrektorów np. w USA) oraz dualistyczny (kompetencje rady podzielone między zarząd i radę nadzorczą). PSA burzy ten porządek wprowadzając do polskiego prawa spółek radę dyrektorów. Każdy może zatem wybrać zarząd lub radę dyrektorów.

Co to oznacza w praktyce? W obrocie obok siebie będą mogły funkcjonowały spółki PSA posiadające reprezentujący je zarząd, a równolegle do nich takie posiadające radę dyrektorów z przydzielonymi funkcjami wykonawczymi i niewykonawczymi, gdzie każdy dyrektor ma prawo reprezentowania spółki, ale tylko dyrektorzy wykonawczy zarządzają, a niewykonawczy nadzorują. Jak to wytłumaczymy na Poczcie chcąc odebrać list do spółki?

Z jednej strony można dostrzec sens tego rozwiązania – jeśli ściągamy z Doliny Krzemowej to na całego. Z drugiej strony czy nie wystarczyło pozostać przy zapisie, że Rada Nadzorcza w małych spółkach akcyjnych jest nieobowiązkowa i dodać pozostałe uproszczenia? Już dziś jej funkcja jest często dyskusyjna. Zamiast tego stworzono całkiem nowe skomplikowane przepisy upychając w regulacji PSA oba systemy oraz celem całkowitego pomieszania przepisy wspólne dla obu.

Autor: Maciej Oniszczuk, maciej(at)oniszczuk.com

1. Uwielbiając informacje na tej stronie, wykonałeś świetną robotę przy artykułach.

2. I’m commenting to let you be aware of of the awesome discovery my child developed browsing the blog. She came to find a good number of details, including how it is like to have a great coaching character to get certain people clearly comprehend a number of advanced issues. You actually did more than her desires. I appreciate you for churning out such effective, dependable, edifying and cool guidance on that topic to Emily.

3. I am commenting to let you know of the fantastic encounter my cousin’s daughter experienced reading your site. She even learned many issues, not to mention what it’s like to have a wonderful giving mindset to have folks easily fully grasp a variety of complicated matters. You actually did more than my desires. I appreciate you for delivering such great, dependable, edifying and also cool guidance on that topic to Evelyn.

4. Thank you for each of your hard work on this web page. My aunt really likes going through investigations and it’s really obvious why. Most of us learn all of the lively method you offer practical suggestions through this web site and even increase participation from some other people on the issue so our favorite girl is in fact learning a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You are always doing a really great job.

5. I am also commenting to let you know of the helpful encounter my friend’s daughter found reading through your web page. She figured out numerous issues, not to mention what it’s like to have an amazing giving mood to have most people really easily know selected impossible subject areas. You really exceeded our own expectations. Many thanks for imparting the invaluable, safe, explanatory and even easy thoughts on the topic to Janet.

6. hello!,I love your writing very much! proportion we
    keep in touch more about your post on AOL? I need
    an expert in this house to resolve my problem. May be that’s you!
    Having a look forward to look you.

7. Ahaa, its nice dialogue on the topic of this piece of writing at
    this place at this website, I have read all that, so now
    me also commenting at this place.

8. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
    Is there any way you can remove people from that service?

Appreciate it!

9. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment
    is added I get three emails with the same comment.

Is there any way you can remove people from that service?

Cheers!

10. You are so cool! I don’t think I have read through a single thing like
    this before. So great to discover another person with a few original thoughts on this subject matter.
    Really.. thank you for starting this up. This website is something that
    is needed on the internet, someone with a little originality!

11. I read this post fully concerning the resemblance of newest and previous technologies, it’s amazing article.

12. Thanks for your strategies. One thing really noticed is that often banks plus financial institutions know the dimensions and spending patterns of consumers plus understand that plenty of people max outside their cards around the trips. They correctly take advantage of this real fact and then start flooding a person’s inbox plus snail-mail box by using hundreds of no interest APR credit cards offers shortly when the holiday season closes. Knowing that when you are like 98% in the American general public, you’ll get at the one opportunity to consolidate financial debt and switch balances towards 0 rate credit cards. poonmpp https://headachemedi.com – new cluster headache drug

13. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog
    that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
    The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about.
    I’m very happy that I found this during my hunt for something concerning this.

14. You got a very good website, Glad I found it through google. https://asthmamedi.com buy best asthma inhalers medicines drugs

15. Today, with the fast lifestyle that everyone leads, credit cards have a huge demand in the economy. Persons from every field are using the credit card and people who are not using the card have lined up to apply for one. Thanks for sharing your ideas on credit cards. https://hypertensionmedi.com hypertension medications

16. I am constantly looking online for posts that can aid me. Thank you! https://hivmedi.com best hiv with least side effects

17. tadalafil professional – tadalafil 5 mg tadalafil buy online

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Polskie prawo spółek