Liechtenstein

Fundacja prywatna i jej 4 największe zalety

Co do zasady otrzymanie darowizny lub nabycie spadku wiąże się z obowiązkiem podatkowym na gruncie podatku od spadków. Do zapłaty obowiązane są osoby fizyczne, które nabyły majątek w drodze spadku, w przypadku gdy jego wartość przekracza kwotę wolną od podatku. Jest jednak jurysdykcja w Europie która umożliwia transfer swojego majątku na zewnętrzny podmiot, a następnie przekazanie go kolejnym pokoleniom bez podatku.
Zgodnie z prawem Liechtensteinu fundacja jest podmiotem prawa reprezentowanym przez radę fundacji, ktory fundator może wyposażyć w majątek, wskazać beneficjentów fundacji oraz warunki na jakich otrzymają oni ten majątek. Zasady te określa poufny statut fundacji. Wkład do fundacji przestaje być majątkiem prywatnym fundatora i w ten sposób nie wchodzi do spadku. Fundator może mieć jednak zagwarantowany dostęp do majątku przez całe swoje życie. Rada fundacji składa się co najmniej z dwóch osób i jest, w przeciwieństwie do listy beneficjentów, jawna w rejestrze fundacji. Fundator może ustanowić również tzw. Protektora, który może wetować decyzje rady fundacji i dbać o interesy fundatora. Fundacja nie może prowadzić działaności gospodarczej.
Fundacja może być wykorzystana na czterech najważniejszych polach:
1. Planowane sukcesji. Prawo Liechtensteinu pozwala na dowolny wybór beneficjentów. Może to być rodzina, partner lub inna dowolnie wskazana osoba. Dyspozycja może być swobodnie zmieniana za życia fundatora, a beneficjenci w razie zgonu maja dostęp do aktywów bez czekania na postępowanie spadkowe. Dostęp do aktywów może być tez np. ograniczony określonym wiekiem beneficjenta lub rozłożony w czasie.
2. Ochrona aktywów. Pozwala na zabezpieczenie majątku przez osoby wykonujące zawody o wysoki ryzyku jak przedsiębiorcy, prawnicy, lekarze czy architekci. Jeśli taka operacja wykonana jest odpowiednio wcześniej, pozwala na ochronę najcenniejszych aktywów w razie upadłości osobistej.
3. Planowanie podaktowe. Co do zasady, opodatkowanie fundacji nie przekroczy 1.800 CHF w skali roku. Dodatkowo nie ma tutaj podatku od darowizn czy opłat skarbowych.
4. Sukcesja w firmie. W razie większej liczby spadkobierców, fundacja może być rozwiązaniem problemu sukcesji w firmie. Wtedy biznes można przekazać tylko niektórym z nich ze wskazaniem, ze nie mogą oni sprzedać rodzinnej firmy. Nadzór może sprawować rada fundacji.
Masz pytania na temat fundacji ? Napisz do mnie
maciej(at)oniszczuk.com

1. Bardzo lubię patrzeć i uważam, że ta strona zawiera naprawdę przydatna strona!

2. Sprawdź ranking na chwilówki i weź szybką pożyczkę internetową lub kredyt przez internet.

3. Thanks for your own labor on this web site. My mother take interest in participating in research and it is simple to grasp why. My spouse and i notice all regarding the powerful way you produce valuable tips via your website and in addition recommend response from the others on this subject then our own princess is undoubtedly studying a whole lot. Take pleasure in the rest of the year. You have been performing a terrific job.

4. I needed to draft you one little observation so as to say thank you as before for those amazing advice you’ve contributed above. It’s generous of people like you giving easily all a few individuals could have advertised as an e-book in making some bucks for their own end, and in particular considering that you could have done it if you considered necessary. The advice additionally acted as a easy way to be aware that many people have a similar desire just as mine to figure out a good deal more around this condition. Certainly there are a lot more enjoyable instances ahead for folks who browse through your blog.

5. My husband and i felt absolutely ecstatic Edward could complete his inquiry from the ideas he discovered from your very own site. It’s not at all simplistic just to be giving for free helpful tips that men and women could have been making money from. And we do know we have the blog owner to appreciate because of that. Most of the explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships you assist to engender – it’s everything excellent, and it’s assisting our son and our family do think that content is cool, and that’s extremely fundamental. Many thanks for all the pieces!

6. I am commenting to let you know of the fantastic encounter my cousin’s daughter experienced reading your site. She even learned many issues, not to mention what it’s like to have a wonderful giving mindset to have many people just grasp chosen grueling subject areas. You really exceeded our expectations. Many thanks for distributing the informative, healthy, educational and as well as easy thoughts on the topic to Jane.

7. I precisely desired to say thanks again. I’m not certain the things I could possibly have achieved in the absence of the basics contributed by you about my area of interest. Completely was a challenging circumstance for me, but being able to view a expert avenue you dealt with it forced me to cry for contentment. Extremely grateful for the advice and believe you are aware of a powerful job that you’re accomplishing educating many people all through a site. I’m certain you’ve never come across all of us.

8. I am also writing to make you know what a incredible encounter my friend’s girl gained reading through your web page. She learned plenty of pieces, which include what it’s like to possess an amazing helping mood to let other folks smoothly know just exactly several multifaceted subject matter. You truly exceeded our own expectations. Thank you for offering these necessary, safe, explanatory and even fun tips about this topic to Julie.

9. I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers but this post
    is actually a pleasant article, keep it up.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.