Biznes w Polsce

4 największe zalety przekształcenia działalności w spółkę

Szacuje się, że w Polsce funkcjonuje około 2,9 mln firm jednoosobowych1. Przepisy prawa spółek dają takim przedsiębiorcom możliwość przekształcenia prowadzonej przez nich jednoosobowej działalności w spółkę kapitałową. Mimo, że zapisy takie pojawiły się w kodeksie spółek handlowych już jakiś czas temu, to w dalszym ciągu niewielka liczba przedsiębiorców korzysta z tej drogi.

Aby doszło do przekształcenia konieczne jest sporządzenie tzw. planu przekształcenia, który powinien przybrać formę aktu notarialnego. Załącznikami do planu są projekty oświadczenia o przekształceniu oraz aktu założycielskiego (statutu); wycena składników majątku przedsiębiorcy wraz ze sprawozdaniem finansowym sporządzonym dla celów przekształcenia (z zastrzeż. art. 5847 § 3 KSH). Plan przekształcenia z załącznikami należy następnie poddać badaniu przez biegłego rewidenta. Biegły sporządza opinię w zakresie poprawności i rzetelności planu. Przedsiębiorca powinien następnie udać się do notariusza celem sporządzenia oświadczenia o przekształceniu oraz aktu założycielskiego (statutu). Finalną czynnością jest złożenie wszystkich dokumentów do sądu rejestrowego. Z chwilą wpisu spółki do rejestru (dzień przekształcenia) przedsiębiorca przekształcany staje się spółką przekształconą. Jednocześnie właściwy organ ewidencyjny z urzędu wykreśla przedsiębiorcę przekształcanego z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.

Największe zalety przekształcenia to:

1. Pełna kontynuacja praw i obowiązków z firmy jednoosobowej – nowa spółka wchodzi z mocy prawa w jej wszystkie dotychczasowe umowy i kontrakty. W skutek tego dużym plusem przekształcenia jest brak konieczności sporządzania jakichkolwiek dodatkowych umów czy aneksów do umów podpisanych za czasów funkcjonowania jednoosobowej działalności, co w przypadku wielu kontrahentów może być kłopotliwe.
  2. Dzięki przekształceniu działalności gospodarczej możliwe jest również ograniczenie osobistej odpowiedzialności przedsiębiorcy za długi. Forma spółki kapitałowej sprzyja również pozyskaniu finansowania np. na drodze wprowadzenia inwestora, zastosowania dopłat czy podwyższenia kapitału zakładowego.
  3. Brak ZUS – wielu polskich przedsiębiorców narzeka na obowiązek płacenia składek do ZUS. Mało kto wie, że w co namniej duwosobowej spółce nie ma konieczności płacenia składek ZUS. Każdy przedsiębioraca płacący pełne składki powinien zatem zastanowić się, czy oszczędność kilkunastu tysięcy złotych rocznie (nawet po odjęciu kosztu pełnej księgowości) nie jest warta zmiany formy prawnej oraz opodatkowania na spółkę.
  4. Optymalizacja podatkowa – przekształcenie sprawia, że cały majątek jednosobowej firmy z mocy prawa staje się majątkiem spółki. Oznacza to, że nie trzeba dodatkowo wnosić do takiej spółki wkładów np. aportów czy w inny sposób przenosić do niej majątku, co mogłoby rodzić konsekwencje podatkowe. To pozwala na zaoszczędzenie podatku dochodowego, który co do zasady należy zapłacić od aportów do spółki kapitałowej (od niedawna od ich pełnej wartości, nie tylko tej przeznaczonej na kapitał zakładowy)
1Stan na styczeń 2013 r.,

1. O wiele prościej i taniej a więc po prostu lepiej jest założyć nową spółkę. W przypadku przekształcenia i tak nie zachowujemy Numeru NIP, więc nie warto przekształcać działalności w spółkę. Lepiej dalej prowadzić działalność gospodarczą i dzięki niej optymalizować podatki w spółce prawa handlowego

2. W ogóle dziwny ten artykuł…

3. Jaki jest tu zysk? Chodzi o obejście CITu?

4. Jedną z wielu zalet jest bezpodatkowe wprowadzenie majątku rzeczowego do spółki (od aportu jest podatek)

5. Mój komentarz bardziej dotyczył wpisu Karola 🙂 Czyli, że poleca trzymać DG + Sp. z o.o.

6. no chyba jakiś prawnik chciał błysnąć tymi banałami

7. Oj, tak zaraz osobowo i banał 😀
    Może to „Klątwa Wiedzy” – ja tu, jako ktoś na DG, widzę podstawowe informację „za” podane w skondensowanej formie 😉

8. Bardzo lubię tę stronę, dodana do zakładek.

9. I needed to draft you one little bit of observation so as to say thank you once again for those great methods you’ve documented here. It is quite pretty generous of people like you to deliver freely exactly what a number of people could possibly have made available as an e book to end up making some cash for themselves, even more so given that you could possibly have done it if you ever decided. These ideas also served like the fantastic way to realize that some people have the identical keenness really like my personal own to realize much more when it comes to this matter. I believe there are several more pleasant sessions up front for people who scan your site.

10. I am just writing to make you understand what a outstanding experience my wife’s girl obtained using your webblog. She noticed so many pieces, which included what it is like to possess an excellent helping spirit to let other people with no trouble learn specific specialized things. You truly surpassed readers’ expected results. Thank you for providing these priceless, trusted, informative as well as fun tips about this topic to Lizeth.

11. My husband and i ended up being cheerful Albert could carry out his analysis because of the ideas he acquired from your blog. It’s not at all simplistic just to always be freely giving concepts a number of people could have been making money from. And now we acknowledge we’ve got the blog owner to appreciate because of that. All of the explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships you aid to create – it’s all amazing, and it’s aiding our son and our family believe that that article is amusing, and that’s especially essential. Many thanks for all!

12. A lot of thanks for all your valuable efforts on this site. Kate loves getting into investigation and it’s really easy to understand why. I know all concerning the dynamic medium you give insightful solutions on this web blog and as well as foster participation from others on that content plus our daughter is certainly discovering a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are conducting a powerful job.

13. Thanks for your ideas. One thing I have noticed is that banks and financial institutions know the spending habits of consumers and understand that most people max out their credit cards around the holidays. They wisely take advantage of this fact and start flooding your inbox and snail-mail box with hundreds of 0 APR credit card offers soon after the holiday season ends. Knowing that if you are like 98% of the American public, you’ll jump at the chance to consolidate credit card debt and transfer balances to 0 APR credit cards. cccccei https://thyroidmedi.com – buy thyroid pain medications

14. Hello. magnificent job. I did not imagine this. This is a impressive story. Thanks! https://hairlossbimedi.com over the counter hair loss drugs

15. I am constantly looking online for posts that can facilitate me. Thx! https://allergymedi.com best Allergy medication

16. You got a very good website, Glad I found it through google. https://atherosclerosismed.com drugs to treat atherosclerosis

17. tadalafil pill – tadalafil online reviews tadalafil online canadian pharmacy

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Więcej z kategorii: Biznes w Polsce