czwartek

Wrzesień 2015

Celtycki Tygrys w natarciu, czyli czym Irlandia zachęca zagranicznych inwestorów

Autor: , Kategoria: artykuł Google+

Irlandia bez wątpienia należy do najbardziej przyjaznych dla zagranicznych inwestycji krajów w Europie, jeśli nie na świecie. Zasłużenie kraj ten został uznany przez prestiżowy magazyn Forbes za 4 najlepszy kraj na świecie dla prowadzenia biznesu, w rankingu Banku Światowego 2015 zajął 13 miejsce.  Ranking bierze pod uwagę to przede wszystkim prosty system zakładania działalności, niski podatek dochodowy od firm i ograniczoną do minimum biurokrację – na Zielonej Wyspie własną firmę możesz założyć już w kilkanaście minut bez wychodzenia z domu i stania w kolejkach, za pomocą komputera z podłączeniem do Internetu. Co dokładnie jednak stoi za sukcesem tego liczącego jedynie 4,5 miliona mieszkańców kraju?

Irlandzka gospodarka charakteryzuje się dynamiką i globalnością, która w dużej mierze oparta jest na handlu. Między 1995 a 2007 rokiem Irlandia zaliczyła średnio 6% wzrostu PKB, dzięki czemu uzyskała przydomek „Celtycki Tygrys”. W dobie głośnego kryzysu ekonomicznego jaki miał miejsce kilka lat temu rząd Irlandii wprowadził szereg krajowych programów gospodarczych mających obniżyć ceny i inflację płac, przeprowadził inwestycje w infrastrukturę, poprawę kwalifikacji siły roboczej i promocję inwestycji zagranicznych. Dzisiaj Irlandia jest domem dla 1200 zagranicznych spółek i nadal przyciąga firmy z takich sektorów jak sektor informatyczny czy usług finansowych. Działalność wielu z tych firm opiera się na zaawansowanej produkcji, badaniach i rozwoju oraz globalnych usługach biznesowych w całym kraju. Irlandia zajmuje miejsca w pierwszej dziesiątce największych światowych producentów oprogramowania, firm farmaceutycznych jak również 15 miejsce z 25 największych firm usług finansowych. Swoje europejskie siedziby mają tutaj Google czy Facebook.

Główną przyczyną jest niewątpliwie otwarty, stabilny i przejrzysty system podatkowy, dający dodatkowo szerokie pole do optymalizacji (tzw. podwójna irlandzka kanapka). O jego atrakcyjności dla inwestorów zagranicznych stanowi między innymi fakt, że charakteryzuje się on jedną z najniższych stawek korporacyjnego podatku dochodowego w Europie, która wynosi 12,5%,. Stawka ta w porównaniu do Wielkiej Brytanii (20 %), Węgier (19 %) czy Niemiec (30%) wydaje się być prawdziwym rajem podatkowym, a w przypadku działalności na rynkach finansowych podatek ten jest jeszcze niższy i wynosi 10%. Irlandia to jeden z trzech krajów członkowskich UE (obok Wielkiej Brytanii i Szwecji), który w pełni otworzył rynek pracy dla obywateli nowych państw członkowskich po 1 maja 2004 r. Polacy nie potrzebują więc pozwolenia na pracę ani pozwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej, aby legalnie pracować lub prowadzić firmę w tym kraju.

Nie tylko kwestie podatkowe korzystnie wpływają na napływ nowych inwestorów do Irlandii. Dla osoby  która chce założyć swój pierwszy biznes, a boi się nadmiaru formalności to Irlandia jest dla idealnym rozwiązaniem, gdyż działalność gospodarczą można założyć samemu. Działalność można prowadzić pod własnym imieniem i nazwiskiem jako osoba samozatrudniona podając we wniosku formę i zakres działalności oraz przedstawić biznes plan. Również zgłoszenie do urzędu skarbowego (Revenue) można dokonać przez Internet. Formularz do wypełnienia znajduje się na stronie www.revenue.ie.

Jeśli jesteś zainteresowany założeniem spółki w Irlandii powinieneś wiedzieć, że w Irlandii zagraniczni inwestorzy mogą wybierać pomiędzy kilku rodzajów spółek, mianowicie: spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (PrC), publicznej spółki kapitałowej (PLC), spółki komandytowej bądź filii. Najbardziej rozpowszechnioną w praktyce dla polskiego przedsiębiorcy jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Spółka ta należąc do spółek kapitałowych posiada własną osobowość prawną, a zakładając ją odpowiedzialność wspólników za wszelkie zobowiązania spółki zostaje ograniczona do wysokości posiadanych udziałów. Minimalna liczba wspólników to 1 osoba, a maksymalnie może posiadać łącznie 50 wspólników.

Spółka z o.o. zobowiązana jest do publicznego ujawniania kont bankowych, a także do przekazywania sprawozdania rocznego do Krajowego Rejestru Spółek (Companies Registration Office, CRO). Do jej założenia potrzebne będą zarówno statut jak i umowa. Czym one się od siebie różnią? Umowa spółki powinna zawierać informacje dotyczące nazwy, przedmiotu działalności spółki, a także wielkości i rodzaju udziałów. Natomiast w statucie powinny zostać zawarte informacje dotyczące wewnętrznej organizacji spółki, w tym sposób powoływania i odwoływania dyrektorów, przebiegu zgromadzenia itd. Spółka z o.o. powinna posiadać co najmniej dwóch dyrektorów. Dodatkowo spółka powinna mieć również swojego sekretarza, którym najczęściej jest jej dyrektor. Dochody spółki są opodatkowane podatkiem od osób prawnych/spółek (Corporate Income Tax – CIT), opisanym powyżej. Z pewnością atrakcyjną możliwością dla nowo powstałych spółek są zwolnienia z obowiązku płacenia podatku dochodowego przez okres 3 lat, o ile ich zobowiązania podatkowe nie przekroczą rocznie kwoty 40 tys. euro. Zwolnienia nie dotyczą natomiast firm usługowych i zajmujących się eksploatacją surowców. Należy do tego dodać, że Irlandia zajmuje pierwsze miejsce w UE, a 6 na świecie pod względem łatwości z jaką firma może płacić swoje podatki.

Przyjazny system podatkowy czy prosty sposób założenia działalności to z pewnością ważne, ale nie jedyne powody dla których założenie firmy w Irlandii może zapewnić sukces. Wysoki system edukacji, atrakcyjne miasta, najmłodsza populacja ludności w UE (40 % ludności Irlandii znajduje się w wieku poniżej 30 lat), jak również trzecie miejsce na świecie pod względem produktywności pracowników to tylko niektóre z zalet Zielonej Wyspy, a sądząc po szybkości z jaką się rozwija Celtycki Tygrys może nas jeszcze niejeden raz zaskoczyć.