poniedziałek

Maj 2017

Fundacja prywatna i jej 4 największe zalety

img_0780

Co do zasady otrzymanie darowizny lub nabycie spadku wiąże się z obowiązkiem podatkowym na gruncie podatku od spadków. Do zapłaty obowiązane są osoby fizyczne, które nabyły majątek w drodze spadku, w przypadku gdy jego wartość przekracza kwotę wolną od podatku. Jest jednak jurysdykcja w Europie która umożliwia transfer swojego majątku na zewnętrzny podmiot, a następnie przekazanie go kolejnym pokoleniom bez podatku.

Zgodnie z prawem Liechtensteinu fundacja jest podmiotem prawa reprezentowanym przez radę fundacji, ktory fundator może wyposażyć w majątek, wskazać beneficjentów fundacji oraz warunki na jakich otrzymają oni ten majątek. Zasady te określa poufny statut fundacji. Wkład do fundacji przestaje być majątkiem prywatnym fundatora i w ten sposób nie wchodzi do spadku. Fundator może mieć jednak zagwarantowany dostęp do majątku przez całe swoje życie. Rada fundacji składa się co najmniej z dwóch osób i jest, w przeciwieństwie do listy beneficjentów, jawna w rejestrze fundacji. Fundator może ustanowić również tzw. Protektora, który może wetować decyzje rady fundacji i dbać o interesy fundatora. Fundacja nie może prowadzić działaności gospodarczej.

Fundacja może być wykorzystana na czterech najważniejszych polach:

1. Planowane sukcesji. Prawo Liechtensteinu pozwala na dowolny wybór beneficjentów. Może to być rodzina, partner lub inna dowolnie wskazana osoba. Dyspozycja może być swobodnie zmieniana za życia fundatora, a beneficjenci w razie zgonu maja dostęp do aktywów bez czekania na postępowanie spadkowe. Dostęp do aktywów może być tez np. ograniczony określonym wiekiem beneficjenta lub rozłożony w czasie.
2. Ochrona aktywów. Pozwala na zabezpieczenie majątku przez osoby wykonujące zawody o wysoki ryzyku jak przedsiębiorcy, prawnicy, lekarze czy architekci. Jeśli taka operacja wykonana jest odpowiednio wcześniej, pozwala na ochronę najcenniejszych aktywów w razie upadłości osobistej.
3. Planowanie podaktowe. Co do zasady, opodatkowanie fundacji nie przekroczy 1.800 CHF w skali roku. Dodatkowo nie ma tutaj podatku od darowizn czy opłat skarbowych.
4. Sukcesja w firmie. W razie większej liczby spadkobierców, fundacja może być rozwiązaniem problemu sukcesji w firmie. Wtedy biznes można przekazać tylko niektórym z nich ze wskazaniem, ze nie mogą oni sprzedać rodzinnej firmy. Nadzór może sprawować rada fundacji.

Masz pytania na temat fundacji ? Napisz do mnie

maciej(at)oniszczuk.com