wtorek

Luty 2017

Zalety Cypru dla polskich rezydentów wobec zmian w prawie podatkowym – seminarium

logo3_149828_20170224134338

Mamy wielką przyjemność zaprosić na organizowane przez Oniszczuk Olszar & Associates SA seminarium, gdzie polscy oraz cypryjscy prawnicy oraz doradcy podatkowi przybliżą nieznane korzyści z ulokowania biznesu i majątku na Cyprze, kluczowe wobec obecnych zmian w polskim prawie podatkowym. Ilość miejsc ograniczona

Miejsce: WenderEDU Świętego Józefa 1, 50-329 Wrocław

PL/EN szkolenie będzie prowadzone w języku angielskim i polskim

Tematy szkolenia:

1. Zasady zarządzania majątkiem w oparciu o anonimowy trust zagraniczny – Maciej Oniszczuk

2. Zasadnicze korzyści inwestycji na Cyprze dla polskich rezydentów po zmianie umowy w 2013 r. – Kyriacos Pingos

3. Rejestr beneficjentów rzeczywistych i jego wpływ na anonimowość spółek cypryjskich – Alicja Olszar

4. Podatkowe uwarunkowania działalności prowadzonej za pośrednictwem podmiotów cypryjskich – Łukasz Janowski

5. Transakcje pomiędzy podmiotami powiązanymi, zagrożenia i obowiązki względem władz skarbowych – Mateusz Lewicki

Szkolenie poprowadzą:

Alicja Olszar – Wiceprezes Zarządu Oniszczuk Olszar&Associates – www.oniszczuk.com . Ukończyła studia jednolite magisterskie na kierunku Prawo na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest doktorantką w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie.
Jest prokurentem licznych spółek. Zajmuje się prawem gospodarczym. Specjalizuje się przede wszystkim w prawie handlowym oraz szeroko rozumianej obsłudze prawnej podmiotów gospodarczych.
Posiada szerokie doświadczenie w procesach rejestrowych oraz przekształceniowych spółek, obejmujące pełny zakres spraw związanych z danym postępowaniem.
W trakcie dotychczasowej pracy była jedną z osób odpowiedzialnych za obsługę prawną i postępowanie rejestrowe spółek debiutujących na rynku NewConnect.

Łukasz Janowski – Łukasz Janowski doradztwem podatkowym zajmuje się od lipca 2005 r. Doświadczenie zawodowe zdobywał w firmach tzw. Wielkiej Czwórki – PricewaterhouseCoopers (PwC) oraz Ernst & Young, w tym na stanowisku menedżera w zespole doradztwa podatkowego. W 2008 roku został wpisany na listę doradców podatkowych (nr wpisu 11003).

Łukasz specjalizuje się głównie w doradztwie z zakresu CIT i VAT, jestem współautorem publikacji „Specjalne strefy ekonomiczne. 10 lat w Polsce”, autorem artykułów publikowanych w prasie specjalistycznej (m.in. Prawo i Podatki) oraz gazetach codziennych (m.in. Rzeczpospolita). Łukasz był gościem Biznesowych Stołów organizowanych przez Radio RAM. Prowadził też liczne szkolenia o tematyce podatkowej.

W ramach realizowanych projektów Łukasz doradza firmom polskim oraz zagranicznym z sektora motoryzacyjnego, produkcji artykułów gospodarstwa domowego, papierniczego, nowoczesnych technologii, informatycznego, elektronicznego, usługowego, finansowego i służby zdrowia.

Mateusz Lewicki – doradca podatkowy (nr wpisu 12885). Specjalizuje się w obsłudze podatkowej firm. Prowadzi kancelarię podatkową Profit z 26 letnią tradycją, zarządza zespołem 12 księgowych.

Maciej Oniszczuk – Prezes Zarządu Oniszczuk Olszar&Associates – www.oniszczuk.com. Ukończył studia jednolite magisterskie na kierunku Prawo na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest doktorantem w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie.
Jest członkiem Rad Nadzorczych w licznych spółkach akcyjnych. Założyciel fundacji probono im. Juliusza Stanisława Harbuta. Swoją karierę zawodową rozpoczął od pracy w PriceWaterhouseCoopers we Wrocławiu.
Działalność zawodową skupia na szeroko rozumianym prawie gospodarczym, w tym w szczególności prawie handlowym. Zajmuje się również sprawami z zakresu postępowania cywilnego oraz doradza przedsiębiorcom w ich bieżącej działalności. Ma duże doświadczenie w reprezentowaniu Klientów w sporach przed sądami powszechnymi.
W trakcie dotychczasowej pracy był jedną z osób odpowiedzialnych za obsługę prawną spółek debiutujących na rynku NewConnect.

Kyriacos Pingos – Dyrektor w P & V Cy Fiduciary Services Ltd. – http://cyfiduciary.com/

Otrzymał tytuł MBA z Imperial College w Londynie w 1996 roku i od tego czasu zajmował stanowiska kierownicze w spółkach cypryjskich.
Ma również dyplom inżyniera z Konstrukcji Betonowych z wyróżnieniem i dyplom Inżynierii Lądowej z wyróżnieniem zarówno z Imperial College w Londynie.